Kuchnia gruzińska – czego spróbować w Gruzji? Poradnik dla wegetarian

27 maja 2019 16:28 4 683
kuchnia gruzińska

Kuchnia gruzińska jest… do maksimum doprawiona kolendrą! Kojarzy mi się ze słonymi serami i lekko pikantnymi daniami. Przeważnie pokaźną warstewką jakiegoś tłuszczu… A mimo to człowiek czuje się po niej świetnie, bo produkty, których używają w Gruzji nie są tak wysoce przetworzone. No i całkiem bogaty wybór dla wegetarian…

Czy jest smaczna? Kwestia gustu. Mnie tak średnio podpasowała ta kuchnia gruzińska, przeważnie za tłusta i za ciężka, choć były też dania, które zawróciły w mojej głowie! Ale o tym wszystkim, już Wam za chwilę opowiem 😉 Wybór dla wegetarian jest dość spory, ale radykalni powinni trzymać się z dala od serów – jadą podpuszczką na kilometr 😛 Ja tam skrajna nie jestem, a i rybę zjem czasem, więc w zestawieniu się jedna pojawi 😀

Kuchnia gruzińska – dania dla wegetarian:

  • Pierożki Chinkali – pierożki w kształcie sakiewki. W oryginalnej wersji z mięsem i bulionem. Najlepsze z kartoszką, ale dostępne również z serem (białym) albo pieczarkami. Syte, tanie, przeważnie 0,50-0,60 lari za jednego pieroga 😉 Są genialne! Polecamy koniecznie w El Depo w Kutaisi 😀 A najlepszy ziemniaczany farsz w Interval w Tbilisi!

Chinkali Gruzja

  • Chaczapuri – pszenny placek wypiekany w piecu, z dodatkiem sera / mięsa albo sera + jajka. Ta ostatnia wersja to taki gruziński klasyk i doczekał się swojej własnej nazwy – Chaczapuri Adżaruli i własnego, oryginalnego kształtu! Osobiście moje największe rozczarowanie 😛

Chaczapuri

  • Lobiani – czyli w sumie też Chaczapuri, ale z jakiś niewiadomych względów ma już inną nazwę(??) W środku lekko pikantny farsz z fasoli. [Na zdjęciu poniżej w  drugim planie.]

lobiani

  • Lobio – gęsta zupa z fasoli oczywiście z dużą ilością kolendry. Najlepszą jedliśmy w Rooms Hotel Kazbegi.

  • Badridżiani – roladki z bakłażana i pasty orzechowej. Podawane z pestkami granatu. Chyba najlepsze – obok pierożków – danie, jakie jadłam w Gruzji!

Badridżiani

  • Pchali – podawane w formie kulek pasty z buraka, szpinaku, pokrzywy i orzechów włoskich. Możesz ich spróbować np. w restauracji Machakhela w Tbilisi, gdzie można zamówić je solo, a można wziąć taki plater lokalnych smakołyków w wersji mini – dla spróbowania 😀

pchali

  • Adżapsandali – potrawka z bakłażanów, papryki, pomidorów i cebuli. Średnio smaczna. Może dlatego że dostałam zimną(?). [Na zdjęciu powyżej po lewej stronie kulek Pchali]

  • Sałatka po gruzińsku – czyli pomidory z ogórkiem, oliwą, czasem z cebulką i / lub pastą z orzechów. Piękno tkwi w prostocie!

sałatka po gruzińsku

  • Shoti – tradycyjny, gruziński chleb wypiekany w glinianych piecach. Przeepyszny!

  • Sulguni – ser, przeważnie pieczony, z chrupiącą skórką – jest mega! Choć zdarza się wersja „surowa” – ale zawsze można doprosić o upieczenie / usmażenie 😉

  • Gomi – Swański ser z kaszą kukurydzianą. Wygląda to jak papka dla dzieci, ale w smaku nie jest wcale złe. Acz ta konsystencja jakoś tak nie wchodzi…

  • Pieczarki z serem – żadnej w tym filozofii nie ma, po prostu pieczarki doprawione i pieczone w glinianym naczuniu, pod pierzynką ze słonego sera. Mniaam!

  • Pstrąg z granatem i sosem z granatów – jedno z największych moich zdumień, to rybka w sosie z granatów, czasem też nadziana pestkami tegoż owocu, naprawdę smaczne połączenie!

pstrąg z granatem

Na słodko – desery:

  • Churchele – orzechy (włoskie albo laskowe) zatopione w sosie z soku winogronowego, cukru i mąki kukurydzianej. Słodkie, zdrowe, energetyczne. Idealne w góry! Bez nich kuchnia gruzińska by nie istniała!

Churchele

  • Lody z winem – nie próbowałam, ale ciekawa jestem opinii 😉 Koniecznie napisz jeśli próbowałeś/aś!

lody z winem Gruzja

Gruzińskie wino i supry

Do picia? Wino! Gruzja jest bowiem oficjalnym posiadaczem najstarszych na świecie amfor do produkcji i przechówku wina, a więc i oficjalnie zakłada się, że to właśnie stąd, pochodzi ten trunek! W Gruzji niemal każdy gospodarz produkuje swoje własne wino – głównie z winogron i granatów (zwane czarnym winem). Z resztek i pozostałości po destylacji wina produkuje się lokalny bimber – czaczę. Bardzo popularny trunek, którym nie tylko raczy się turystów do śniadania, ale i rzeczywiście towarzyszy lokalsom w ich weekendowych suprach 😉

A czym są te słynne, gruzińskie Supry? Niczym innym, jak wieczorną biesiadą, zakrapianą alkoholem, z suto zastawionym stołem i gospodarzem wznoszącym toasty – zwanym w Gruzji Tamadą. Biesiady są długie, a głowy Gruzinów naprawdę mocne, więc nie próbujcie zgrywać kozaków 😛 Co ciekawe, podczas naszej lokalnej supry w górach – kobiety nie uczestniczyły, tylko… pracowały.

wino w Gruzji

Miałeś kiedyś styczność z kuchnią gruzińską? Co jadłeś i jak Ci smakowało?
Koniecznie podziel się z nami swoją opinią!

ZOBACZ TEŻ: Gruzja – wiza, ceny, atrakcje i inne. Przewodnik praktyczny 

Gruzja wiza ceny atrakcje przewodnik

Kategorie
Tagi

Zobacz wpisy

Dodaj komentarz

4 comments on Kuchnia gruzińska – czego spróbować w Gruzji? Poradnik dla wegetarian

  1. Uwielbiam próbować różnych smaków z odległych zakątków świata. Kuchnię gruzińską znam dość słabo, więc dzięki za wskazówki!

  2. Aleksander pisze:

    Zgłodniałem od samego patrzenia. Szkoda, że w moim mieście nie można posmakować gruzińskiej kuchni 🙁

  3. Justyna pisze:

    A ja myślałam, że w Gruzji to szaszłyki tylko jedzą. Jak już sobie z tymi szablami potańczą 🙂 A tu takie specjały dla wegetarian! I jak zaprezentowane!

  4. Angelika pisze:

    Gruzja słynie ze wspaniałego wina, ale nie spodziewałabym się, że dodają je do lodów. To musi być dziwna mieszanka smakowa 😉

up